zaterdag 6 oktober 2012

Comfort food - Risotto met gegrilde groenten

Met dit druilerige weer, breekt ook weer de tijd aan om lekker in de keuken te kokkerellen en jezelf te verwennen met heerlijk comfort food.
Een romige risotto met gegrilde herfstgroenten.  Ik word altijd blij van risotto. De tijd en liefde die je erin stopt, wordt rijkelijk beloond en geproefd als je eenmaal aan tafel zit.
En het roeren in een pan risotto werkt als het ware therapeutisch en dus heerlijk ontspannend.
Genoeg redenen dus om dit gerecht in de komende maanden veelvuldig op het menu te zetten. Je kunt risotto in verschillende uitvoeringen maken en ook de gegrilde groenteschotel wordt gevarieerd als je de groenten van het seizoen aanhoudt.

Groenteschotel voor het de oven in gaat
Ingrediënten
Risotto
75 gr risottorijst per persoon
Parmezaanse kaas
roomboter
1 glas droge witte wijn
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
1,5 liter groentebouillon

Groenteschotel
3 teentjes knoflook
2 puntpaprika's
1 courgette
1 butternut pompoen
3 pastinaak wortels
tros Roma tomaatjes aan tak
verse Italiaanse kruiden: oregano, salie, rozemarijn, tijm
1 glas witte wijn
1 glas groentebouillon
versgemalen peper en zout
olijfolie
roomboter
crema de balsamico

Verwarm de oven op 200 graden. Neem een grote ovenschotel. Doe op de boden wat stukjes roomboter. Was en snijd de groenten in grote stukken. De schil van de courgette mag eraan blijven. Doe alle groenten behalve de Roma tomaatjes in de ovenschotel. Voeg de gepelde teentjes knoflook toe en verdeel nog wat klontjes roomboter tussen de groenten. Evenals de verschillende verse kruiden. Strooi rijkelijk versgemalen peper en zout over de groenten. Zorg wel dat alle groenten min of meer de zelfde grootte hebben i.v.m. gelijktijdig garen.
Giet als laatste een glas witte wijn en de groentebouillon gelijkmatig over de groenten. En sprenkel de balsamico crème en de olijfolie over de groenten
Zet in de oven voor een half  uur. Leg dan de takjes Roma tomaten er boven op en laat het geheel nog een kwartier stoven.
Prik dan even in de groenten om te checken of alles beetgaar is.

Groenteschotel na 45 minuten in de oven.


Wanneer de groenten in de oven staan, kun je aan de risotto beginnen. De totale kooktijd is ongeveer een half uurtje.
Pak een kookpot en doe daar een klontje roomboter in. Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en doe in de ban. Laat het geheel even fruiten.
Voeg daarna de rijst toe en laat die glimmend worden door de boter. Voeg een glas droge witte wijn toe om de rijst af te blussen en blijf constant roeren in de pan.
Wanneer het vocht door de rijst is opgenomen. Voeg dan stelselmatig de bouillon toe telkens met pollepel. Ga zo door tot de rijst gaar is. Wanneer ie al dente is of beetgaar. Let op hier komt het nauw. Hij mag niet te hard maar zeker ook niet de zacht worden.
Zet dan het vuur uit. En voeg de versgeraspte Parmezaanse kaas toe. De hoeveelheid is een beetje afhankelijk van je eigen voorkeur maar ik gebruik meestal een goed gevulde hand. Dat betekent als ik het voor vier personen maak.
Als het goed is, zijn tegen deze tijd ook de groeten gaar.
Je kunt de borden mooi opmaken door in het midden van het bord een portie risotto te leggen en daaromheen gedrapeerd een mix van de gegrilde groenten en afmaken met een takje tomaten.
Lekker met een glas droge witte wijn. Of twee....






1 opmerking:

  1. Ga de groeten schotel maken.Lijkt me heerlijk en ziet er mooi uit!!

    BeantwoordenVerwijderen