zondag 27 januari 2013

Recharging

Het is een tijd geleden dat ik nog wat schreef. Heb een moeilijke en verdrietige tijd achter de rug. Een tijd waarin eten niet bovenaan mijn lijstje stond. Een tijd waarin dat eigenlijk wel had gemoeten. Nu pas begrijp ik dat je een gezonde dosis energie nodig hebt om creatief met eten bezig te zijn. Er was wel eens een tijd dat ik maar niet kon snappen dat het echt niet veel tijd en moeite kost om een gezonde lekkere maaltijd te kokkerellen. Dat doe je toch gewoon even.
En werkt het dan zo dat als je niet goed voor jezelf zorgt wat eten betreft, je ook steeds minder zin hebt om dat wel te doen? Dat energie die je in iets stop, ook weer meer energie oplevert?
Ergens weet ik natuurlijk wel dat het zo werkt. Via een grote omweg van 'ongezond' eten vind ik nu langzaam maar zeker weer een weg naar het fornuis. Nu is het niet zo dat ik opeens 3 keer per week te vinden was bij de snackbar of McDonalds. Dat ik kilo's zoetigheid of kant en klare maaltijden heb zitten eten maar daar waar ik iedere ochtend mijn green smoothie stond te maken, geen brood meer at, raakte ik geen smoothie meer aan, at ik weer brood etc.. Om het enigszins nog goed te maken, nam ik een aantal keer per week een shot tarwegrassap. Maar net zo goed niet als ik vergat om het uit de vriezer te halen.
En dat gaat dan een tijdje goed, tot je merkt dat je lichaam om hulp vraagt. En dat moment is afgelopen weekend gekomen. Mijn lichaam ging letterlijk protesteren. Tijd om weer in actie te komen. Ik ben naar de bio winkel gegaan mijn hele mandje volgekieperd. Nog een beetje met een ijl hoofd gepakt wat ik dacht dat goed was en zonder vooropgezet plan weer naar huis gegaan.
Het eerste wat ik heb gedaan is een green smoothie gemaakt.  Eentje met spinazie, banaan en peer. Daarna twee shots tarwegrassap. En met een goede dosis chlorofyl ben ik op de bank gaan liggen. Verplichte rust. En dat is best lastig in mijn geval aangezien ik niet echt een zittend gat heb zoals ze dat in België zeggen.
Broedend op wat ik met de rest van de ingrediënten zou doen. Waar wordt ik op dit moment nu blij van? Welk eten zorgt ervoor dat ik weer energiek en vrolijk wordt?
In een roes van een half uur heb ik vervolgens het volgende gemaakt: een ovenschotel van gegrilde courgette, venkel, rode puntpaprika bedekt met laagje van geitenkaas met crème fraîche, honing en tijm. Een pureetje van zoete aardappel met boterraapjes, hazelnoten met ook weer geitenkaas. Daarnaast groetenballetjes (gekocht) met tzatziki. Hoezo en waarom? Geen idee. Maar het was heerlijk. Of het een goede combinatie was? Voor mij op dit moment wel. En dat is denk ik de belangrijkste les. Volg je gevoel, je hart, stop liefde in je eten en laadt jezelf op! Voor mij is het in ieder geval weer duidelijk. Ondanks wat er ook gebeurt, wees lief voor jezelf en de mensen om wie je geeft en stop die liefde ook in je eten. Het is de moeite meer dan waard!
De recepten zal ik een volgend bericht toelichten.
Voor nu een heel fijne avond!

1 opmerking:

  1. Vervelend dat je een moeilijke tijd achter de rug hebt. Eigenlijk zou je je lijf juist dan moeten verwennen met gezond eten, maar ja, ik weet hoe dat gaat als je gewoon geen zin in gedoe hebt... Hoop dat het weer beter gaat nu. Rust helpt altijd in ieder geval!

    BeantwoordenVerwijderen