zondag 2 juni 2013

Torentje van avocado gerookte makreel gamba's en Hollandse garnalen

Dit gerecht is heel eenvoudig, echt waar. Je kunt alles bijna van tevoren maken en het ziet er op het bord heel feestelijk uit. Wat wil een mens nog meer? Precies.


Ingrediƫnten (6 personen)
wit brood (desem)
100 gr Hollandse garnalen
2 rijpe avocado's
1 rode peper
1 limoen
versgemalen peper en zout
mascarpone (twee eetlepels)
100 gr gerookte makreel
rode ui
honing
kappertjes
mayonaise
gamba's (24 stuks)
voor marinade: gember, knoflook, citroen, sweet chili saus, rode peper, sojasaus

Gamba's
Begin met de marinade voor de gamba's. De gamba's kunnen bevroren in een kom. Gebruik een stuk gember (ongeveer 5 cm) schil en snijd in stukjes. Pers de citroen en giet over de gamba's. Pel drie tenen knoflook en snijd ze in stukken en voeg bij de marinade. Voeg nog 3 eetlepels sojasaus en sweet chili saus toe. En als laatste een rode peper. Kan in groffe stukken en pitjes hoeven niet verwijderd te worden. Dek af en roer regelmatig om.
Als de gamba's ontdooid zijn, kun je ze pellen en terug in de marinade leggen tot vlak voor gebruik.

Avocado mousse
Gebruik twee grote rijpe avocado's. Snijd ze in twee en lepel ze uit. Doe in een mengkom. Voeg twee eetlepels mascarpone toe. Een rode peper ontdaan van pitjes en snijd superklein. Meng door de avocado. Voeg wat limoensap toe en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Prak alles fijn tot een gladde mousse.
Dek af en zet in koelkast.
Om verkleuring te voorkomen kun je de pit van 1 avocado in de mousse doen tot gebruik.

Gerookte makreel
Gebruik een mengkom en doe hier de makreelfilet in. Twee eetlepels kleine kappertjes. 1 eetlepel mayonaise en wat limoensap. Karameliseer de rode uit in roomboter met wat honing. Voeg deze toe aan de makreel en doe als laatste de versgemalen peper erbij. Meng alles goed door elkaar. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.

Rooster het brood en snijd met een metalen ring (waar je ook vulling in doet om torentje mee te maken) een cirkel uit het brood.
Smeer hierop een laagje avocadomousse. Daarna een laagje makreel. Bak ondertussen de gamba's in roomboter en prik ze per twee aan een korte sateprikker. Prik of leg ze op de makreel. Strooi wat Hollandse garnalen over het torentje en maak af met fijngesneden koriander.

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten