maandag 11 juni 2012

Green Smoothie - Snijbiet aardbeien kiwi

De smoothie van deze week is er eentje met snijbiet, aardbeien en kiwi. Snijbiet is een bladgewas en verkrijgbaar in verschillende soorten. De gewone snijbiet heeft groene stelen. Vooral op biologische markten zie je ook de varianten met gekleurde stelen. Ze zijn er met gele, oranje, rood-roze stelen. En ze lijken dan een beetje op rabarber. Snijbiet is een rijke bron van vitamine C en calcium.



Wanneer je green smoothies gaat maken is het belangrijk om steeds van bladgroente te wisselen. Elke bladgroente heeft zijn eigen kwaliteiten, vitamines en mineralen. Maar los daarvan bevatten bladgroente allemaal een kleine hoeveelheid 'gifstoffen'. Dit is niet iets geks of een reden om geen bladgroenten te eten, maar juist een ingenieuze manier van overleven van planten en bomen. Zo foerageren dieren in de natuur van boom naar boom en van plant naar plant. En kunnen ze per jaar wel honderden verschillende soorten bladeren eten. Zo zijn ze er zeker van dat ze alle vitamines en mineralen binnen krijgen. Instinctief weten de dieren dat als ze van een plant enorme hoeveelheden eten, ze ziek worden doordat ze dan teveel van die gifstoffen binnen krijgen. Als namelijk een plant of boom te lekker zou zijn, zouden dieren hem helemaal kaal vreten en zou de plant of boom doodgaan. Het is dus een zelfbeschermingsmechanisme van moeder natuur.



Green Smoothie van snijbiet, aardbeien en kiwi
750 ml water
2 handen vol snijbiet
250 gr aardbeien
2 kiwi's

Doe het water in de blender. Was de snijbiet grondig. Afhankelijk van de soort en de grootte van het blad kun je de stelen wel of niet in de smoothie. Dunne stelen kunnen prima. Bij grote bladeren met dikke stelen, kun je kiezen om de bladeren van de stengel te scheuren en alleen de bladeren te gebruiken.
Was de aardbeien en ontdoe ze van hun kroontje. Schil de kiwi's en snijd ze in vieren. Doe alles in de blender en zet hem aan. Blend alles fijn tot een gladde drank.
Fijne week!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten