dinsdag 15 mei 2012

Ovenschotel met (vegetarisch) gehakt, haricots verts en aardappelpuree

Deze ovenschotel stamt uit mijn jeugd. We noemden het 'smoske'. Waar deze naam vandaan komt? Afgelopen weekend nog gecheckt bij mijn moeder. Maar zoals het vaak gaat met namen, op een dag was ie er gewoon. En wanneer het smoskesdag was, was het feest. Als kind al vond ik ovenschotels lekker en gezellig. Alles verpakt in een mooie schaal en alle smaken bij elkaar gecombineerd, zorgt voor een geweldige smaaksensatie. Het uit de oven halen van een pruttelend, gegratineerde schotel blijft voor mij iedere keer weer iets magisch. Het zijn de kleine dingen die het hem doen, zeg ik maar.
Dit gerecht is gemakkelijk te bereiden en ziet er door de laagjes ook mooi uit op je bord. Je kunt het of met gehakt maken of in mijn geval met vegetarisch gehakt. Mocht je de tijd hebben, kun je het een dag van tevoren maken want dan is het nog lekkerder. Alleen nog even opwarmen in de oven en klaar is kees. Een prima doordeweekse gezinsmaaltijd.



Smoske
1kg biologische aardappelen
Crème fraîche
Bieslook
Haricots verts 350 gr
Rode ui
Paprika (geel of rood)
Tomaten (een voor bij de haricots verts en 4 of 5 voor bovenop als garnering)
Nootmuskaat
Versgemalen zout en peper
Vegetarisch gehakt 350 gr
Rode ui
2 teentjes knoflook
1 wortel
150 gr gesneden champignons
1 courgette
Verse kruiden (tym, rozemarijn)
Scheutje sojasaus
Gemalen kaas 150 gr

Verwarm de oven op 200 graden.
Kook de aardappelen tot ze voldoende zacht zijn om een aardappelpuree van te maken. Voeg versgemalen zout, nootmuskaat en crème fraîche toe en maak een luchtige puree. Meng de fijngesneden bieslook erdoorheen.
Snijd een rode ui fijn en fruit die zachtjes in olijfolie, voeg de fijngesneden paprika en tomaat toe en laat dan ook een paar minuten mee fruiten. Voeg de haricots verts toe. Voeg wat vocht (een half glaasje water of bouillon) toe zodat de boontjes kunnen stoven. Kruid met versgemalen peper, zout en wat nootmuskaat. Laat de haricots verts in zo'n twintig minuten gaar koken met het deksel op de pot. Let op dat ze niet te zacht worden. Laat de vijf laatste minuten het deksel van de pot zodat het overtollige vocht kan verdampen.
Voor het gehakt een beetje olijfolie in een hapjespan doen, fruit daar de ui, knoflook, fijngesneden wortel, champignons en courgette toe. Laat de groenten fruiten tot ze glanzend worden. Voeg dan het gehakt toe en roerbak dit samen met de groenten. Om het wat smeuïger te maken kun je hier ook nog een tomaat aan toevoegen. Kruid met peper en zout, een scheutje sojasaus en verse kruiden. Indien je deze niet in huis hebt, kun je ook gedroogde
Neem een ovenschaal, doe eerst de haricots verts, dan het gehakt en laatste de aardappelpuree. Verdeel elke laag evenredig over de schotel.
Snijd de tomaten in schijfjes en leg die boven op de puree. Strooi als laatste de gemalen kaas over de tomaten en zet de schaal in de oven.
Wanneer de kaas goudgeel gesmolten is, is het gerecht klaar.
Eet smakelijk!

Tip: Als je de ovenschotel een dag van tevoren maakt, heeft deze uiteraard een langere opwarmtijd nodig. Zet de ovenschotel dan zonder de tomaten en kaas 45 minuten op 180 graden in de oven of doe een vel aluminiumfolie over de schotel om uitdrogen te voorkomen.
Verhoog op het einde de oventemperatuur naar 220 graden en gril dan de tomaat en kaas zoals hierboven omschreven nog tien minuten extra.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten