zondag 6 mei 2012

Zaterdagmiddag... borreltijd

Iedereen kent het wel de zaterdag. Druk druk druk. Vroeg opstaan. Kinderen brengen en halen naar en van de sportclubjes. De wekelijkse survivaltocht door de supermarkt. En met evenveel kinderen eruit komen als je er in bent gegaan. Nog even het gras maaien, wasmachientje op volle toeren laten draaien en zo kunnen we nog wel even doorgaan maar dan.....dan is het zaterdag middag. Wat is er dan heerlijker om met familie en vrienden rond de tafel te gaan zitten om te borrelen. Lekker kletsen met een goed glas wijn en natuurlijk heerlijke hapjes. De volgende twee receptjes zijn echt super easy te maken. Misschien niet alledaags maar dat is juist het mooie ervan.  Doe eens gek en probeer eens wat anders. En ze zijn niet alleen lekker maar ook gezond en licht.
Het eerste recept combineert een aantal van mijn favoriete smaken: limoen, rode peper en koriander. De Zuid-Amerikaanse ceviche (met dank aan mijn lieve Chileense buurvrouw).  Rauwe vis gemarineerd in limoensap met rode peper, knoflook, koriander en zout en peper. Het andere borrelhapje is gerookte makreel met kappertjes en gekarameliseerde rode uien.
Beide hapjes zijn lekker met geroosterd wit brood of Turks brood of crackertjes. Lekker met witte wijn of prosecco.
Proost!

Ceviche van kabeljauw
250 gr verse kabeljauw filet
3 limoenen
zout
peper
2 teentjes knoflook
koriander (half bosje)
halve rode peper (of indien pittiger gewenst een hele rode peper)
indien gewenst een fijn gesnipperde rode ui



Snijd de kabeljauwfilet in hele kleine blokjes (1/2cm). Sprenkel het sap van de limoenen eroverheen. Pers 2 teentjes knoflook en voeg dat aan het mengsel toe. Snijd vervolgens de rode peper in ultra kleine stukjes en snijd de koriander fijn en voeg ook toe. Breng op smaak met peper en zout.
Het is belangrijk om alles goed te mengen. Het limoensap zorgt er namelijk voor dat de kabeljauw als het ware gekookt wordt. Je kunt ook een fijngesnipperde rode ui toevoegen.
Zet het mengsel 1 tot 2 uur in de koelkast. Kan ook langer indien gewenst. Zorg echter wel dat de ceviche luchtdicht is afgesloten.
In principe kun je variëren met de rauwe vis. Denk aan zeewolf of heilbot maar ook zalm of gamba's kun je hiervoor gebruiken. Ikzelf vind persoonlijk de kabeljauw variant het lekkerst.


Gerookte makreel met gekarameliseerde uien
150 gr gerookte makreel
3 theelepels kappertjes
bladpeterselie
sap van een halve citroen
versgemalen peper
crème fraîche
halve rode ui
honing om te ui te karameliseren








Maak de makreel fijn door met een vork de stukjes los en fijn te maken. Voeg de citroensap, de kappertjes, versgemalen peper, de fijngesneden bladpeterselie en twee volle theelepels crème fraîche toe en meng alles voorzichtig door elkaar.  Blijf steeds ook proeven. Je kunt altijd  nog extra peper citroensap of crème fraîche toegevoegen.
Pak een klein steelpannetje en doe er een flinke scheut olijfolie in. Snijd de halve ui overlangs in fijne reejes en fruit ze. Wanneer de ui zacht wordt, voeg je een eetlepel vloeibare honing toe en dan laat je de ui op een zacht vuurtje verder fruiten. Zorg ervoor dat de ui niet aanbrandt want dat geeft een bittere smaak. Laat de ui afkoelen en meng deze dan door de makreel. Garneer met wat blaadjes bladpeterselie.



1 opmerking:

  1. Deze 2 verrassende recepten zet je echt in een
    handomdraai op tafel. Super om zo een gezellige avond met vrienden te beginnen en
    iedereen te zien smullen.x lein

    BeantwoordenVerwijderen