dinsdag 29 mei 2012

Superfood - Chia zaden

Herkomst
Chia zaden zijn afkomstig van de 'Salvia Hispanica', een plant die behoort tot de lipbloemfamilie. tot deze soort behoren veel tuinkruiden zoals basilicum, tijm, marjolein, munt, salie en rozemarijn en is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala.
Deze plant werden oorspronkelijk geteeld door de Azteken die de plant al eerden zijn krachtige werking. Sinds 2009 is Chia goedgekeurd door de Europese Unie als novel food, waarmee het officieel voor Europa als veilig wordt beschouwd voor consumptie. Vandaar dat de markt van chia zaden hier een exponentiële groei laat zien.



Voedingsstoffen
In 28 gram (ongeveer 3 eetlepels) gedroogd Chia zaad zit 9% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) proteïne (4g), 13% van de ADH vet (9g waarvan 57% alfa linoleenzuur) en 42% van de ADH voedingsvezels (11g) bij een dagelijkse inname van 2000 calorieën. Daarnaast ook nog 18% van de ADH calcium, 27% fosfor en 30% ADH mangaan.

(bron: Wikipedia)

Kwaliteiten
Zoals ik eerder in het artikel over Superfoods aangeef, hebben alle Superfoods meerdere kwaliteiten.
Voor Chia zaad zijn dit de volgende:
- Chia zaden zijn een bron van natuurlijke en plantaardige omega-3 vetten. Geen enkele andere plantaardige bron bevat zoveel omega-3 vetzuren. 25-30% van het zaadje bevat omega 3 vet inclusief het alfa linoleenzuur. Dit is een essentieel omega-3 vetzuur dat niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden maar alleen door voeding verkregen wordt. Omega-3 vetzuren helpen om hart- en vaatziekten te artritis en depressies te voorkomen. Omega-3 vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zijn onder meer van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling.
- Chia zaden bevatten veel antioxidant. Zelfs meer dan blauwe bessen en neutraliseren vrijde radicalen. Dit is goed tegen de veroudering van huid en organen.
-Chia zaden zijn gemakkelijk te verteren. Je hoeft ze dus niet eerst te malen zoals bijvoorbeeld lijnzaad. Je lichaam kan ze zelf verteren.
- Chia zaden verlagen de bloeddruk.
- Chia zaden houden je bloedsuikerspiegel in balans waardoor je minder last van heb cravings.
- Chia zaden kunnen negen keer hun eigen gewicht aan vocht opnemen en doordat ze veel vezels bevatten geven ze snel een vol gevoel. Dit helpt wanneer je wilt afvallen.
- Chia zaden zijn goed voor de darmwerking. De grote hoeveelheid vezels en het absorptievermogen zorgen voor een snelle verwijdering van afvalstoffen uit je lichaam.
- Chia zaden zijn neutraal van smaak waardoor je ze zonder smaakbeinvloeding in vele gerechten kunt gebruiken. Ze versterken zelfs de smaak van het product waarin je ze gebruikt. Dus als je bijvoorbeeld in een een smoothie gebruikt, wordt de smaak van de vruchten of groenten versterkt.

Toepassingen
- In yoghurt, salades, smoothies
- In cake, brood, koekjes, rijst
- Geweekt in water ontstaat een soort gelei die je als plantaardige vervanger kunt gebruiken voor dierlijk vetstof (om te weken gebruik je 1/10 zaadjes en 9/10 water)

Verkrijgbaar
Bij natuurwinkels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten